Ako som sa naučila nemať všetko pod kontrolou

"Ku koňom som začala chodiť ešte vo veku, keď som autobusom mohla cestovať iba so sprievodom, asi si viete predstaviť ako je to už dávno. Ako sa menila doba, jazdila som najprv kone štátne na poľnohospodárskom družstve, neskôr súkromné. Keď majitelia nemali čas a keď som vyrástla a našetrila dosť peňazí, rozhodla som sa pre kúpu vlastného koňa. Sesternica, ktorá bola Ginku pozrieť so mnou sa dodnes smeje, že som bola zaľúbená „od brány“, ešte skôr ako som ju videla naživo. Nejako tak to bolo. Koník sa mi na fotkách páčil a napriek niekoľkoročným skúsenostiam, som nevedela to malé žriebä poskakujúce pri mame nijako moc kvalifikovane posúdiť. Keď som si ju prišla odviezť, to veselé žriebä pozeralo v stajni skleslo do rohu, ale keďže ju odstavili od mamy a kvôli prevozu cez hranice jej robili rôzne vyšetrenia,  myslela som, že toho na ňu bolo iba veľa. Tak som si ju doviezla domov. Úprimne, nebolo to úplne ako som si predstavovala. Ginka veľmi nekomunikovala, ostatným koňom aj ľuďom sa skôr vyhýbala, chytať sa nedala, z ruky žrať nechcela... Pri pokusoch priblížiť sa reagovala skôr nepriateľsky. Keby nebola moja, asi by som na ňu dnes už iba spomínala. Ale bola, a tak som začala chodiť k nej do stajne a len som tam sedela. Kopec večerov, kým sa Ginka začala pomaly sama približovať, oňuchávať a nechala sa chytiť.

 

Dnes už viem, že to bol presne kôň pre mňa. Naučila ma trpezlivosti a schopnosti niekedy sa nesnažiť mať všetko pod kontrolou a len nechať veci plynúť, len tam byť. Odkedy som získala jej dôveru, môžem s ňou chodiť von bez vodítka, môžem na ňu posadiť malé deti, sama som ju naučila „nosiť“ ľudí, skákať cez prekážky.

 

Koňom je jedno, kto sa k nim postaví. Je im jedno, či ste manažér alebo smetiar, milionár alebo bezdomovec. To, či si získate ich dôveru, záleží len od vás. Nemajú zlé úmysly, len niekedy vyhodnotia situáciu inak ako my.  A tak je to aj pri ľuďoch. Len „bohužiaľ“ sa nevlastníme, tak ako ja Ginku, a tak častokrát nemáme trpezlivosť na dlhodobé budovanie vzťahov. Hoci by to v mnohých prípadoch určite stálo za to.

 

Idú Vianoce a tak Vám s Ginkou prajeme veľa trpezlivosti a pochopenia. Tvory, ktoré nespolupracujú to možno nemyslia zle, len to aktuálne vidia inak."

 

Lenka Osičková

Energy Element

People Elements, spol. s r.o.