Neverte wishboardom, verte sebe

Stojím pred skupinou dokonale oblečených manažérov, s ktorými sa rozprávame o motivácií ľudí. Zrazu sa rozpútala zaujímavá slovná prestrelka. Jedna manažérka rozpráva o tom, ako so svojimi kolegami robila nedávno skvelé motivačné cvičenie a verí, že to prinesie úspech. Po podrobnejšom opisovaní sme sa dozvedeli, že si každý z jej ľudí vytvoril wishboard, nástenku svojich snov. Viedla ich k tomu, aby sa ničím neobmedzovali a znázorňovali svoju ideálnu budúcnosť. Niektorí jej kolegovia ju nadšene povzbudzovali, ďalší sa pustili do tvrdej kritiky. Vraj to sú iba moderné „ezoterické vymývačky mozgov“, ktoré aj tak nič neprinesú.

 

Ako to s tými wishboardami je? Prináša predstavovanie si ideálnej budúcnosti aj jej reálne naplnenie?

 

Pri týchto otázkach sa vo mne bijú dva protichodné informácie. Na jednej strane mám vlastnú skúsenosť, že moje predstavy, túžby, o ktorých som sníval sa časom naplnili. Po pravde, to ani zďaleka neboli všetky moje predstavy a túžby. No keby som hľadal dôkazy toho, že to funguje, určite ich vo svojom živote nájdem. Na druhej strane niekoľko výskumov priamu cestu k výsledkom popreli. Za všetky spomeniem výskum z Kalifornskej univerzity. Lien Phamová so Shelley Taylorovou sledovali, či niekoľko minút denne strávených s pozitívnou predstavou výsledkov skúšky prinesie vytúžený výsledok. Závery boli celkom vtipné a logické. Študenti, ktorí sa venovali vizualizácií nemali potrebu venovať štúdiu veľa času, veď už makali počas vizualizácie, a ich výsledky boli horšie, v porovnaní s ich konškolákmi bez predpísanej vizualizácie. K podobným záverom došli výskumníci aj v pracovnom prostredí, či pri chudnutí a osobnostnom rozvoji.

 

Sila vizualizácií pramení v našej schopnosti vyvolať si prostredníctvom nich pozitívne emócie, podporiť tvorivosť a dokonca získať silu pre uskutočnenie prvého kroku na ceste k zmene. Myslím si však, že bez toho prvého kroku, bez akcie, to vysnívanie výsledky neprinesie. Každé takéto cvičenie s wishboardom, či predstavovaním si ideálnej budúcnosti je potrebné ukotviť do konkrétneho plánu a do jeho zreálnenia vďaka vykonávaným aktivitám. Práve plán umožní ideálne predstavy premeniť na predstavy/ciele, ktoré sa dajú dosiahnuť a zároveň prináša šancu na dotyk s najväčším akcelerátorom premeny. Ním je jednoznačne reálny dôkaz, že sa k môjmu cieľu približujem. Táto reálna skúsenosť mi dáva silu veriť, že cieľ dosiahnem a zároveň pokračovať v ďalších aktivitách.

 

Tak a teraz si idem vizualizovať svoj zajtrajší deň. Otváram si Outlook a snívam o tom, ako najlepšie dopadne a čo pre to môžem urobiť.

 

Patrik Pauko

People Elements, spol. s r.o.