Pohybom k vitalite

Pravidelná  aktivita, je lepšia voľba než dlhodobé ignorovanie negatív, ktoré nám prináša dnešný sedavý spôsob života.

 

Už takmer každý vie, že jedným zo zdrojov energie je pohyb. V mojej praxi sa stretávam s ľuďmi, ktorí si v tomto predvianočnom období uvedomia, že chcú práve nový rok začať vitálnejšie a viac energie investovať do svojho zdravia. Majú tendenciu vynaložiť väčšie úsilie na prehodnotenie priorít a posunúť svoje pohybové aktivity niekam vyššie vo svojom rebríčku. Kladú mi mnoho otázok. Na tie najčastejšie sa vám pokúsim priniesť verím, že inšpiratívnu odpoveď.

 

1. Mám bolesť chrbta – čo s ňou?

Najčastejším problémom, s ktorým sa stretávam je bolesť chrbta. Dnes sa mi celkom úspešne darí ľuďom sprostredkovať informáciu, že bolesť chrbta je iba varovným signálom, že sa v organizme niečo deje. Treba s touto informáciou rozumne narábať a nie len potlačiť liekmi. Pretože to môže viesť až k výraznému zhoršeniu prvotnej príčiny a následnej gradácii ochorenia.

 

Smerujem ľudí, aby sa hlbšie pozreli do svojho vnútra a neignorovali odozvu organizmu. Naše telo je jeden veľký tvorca a naše zdravie je projekt s dlhodobými cieľmi. Bolesť chrbta je často viazaná na statickú záťaž nášho tela, ktorej je čoraz viac vystavované. Sedavý spôsob života graduje. Nemôžeme hovoriť a zameriavať sa iba na bolesť samotnú, ale pozrieť sa na to hlbšie, celostnejšie.

 

Je viacero faktorov, ktoré na nás z prostredia vplývajú a túto bolesť spúšťajú.

 

 

Samotná bolesť nás vo všeobecnosti odpútava a rozptyľuje, narúša našu sústredenosť, mení myšlienky smerom k problémom. Mnohokrát nás vymedzuje z aktívnej tvorby a stávame sa menej kreatívni. Chtiac či nechtiac nás oberá o chuť do jedla, čo spôsobí znížený prísun energie a tak sa telo dostáva do boja. Mení proces metabolizmu a vedie nás k únave, predčasnej nežiadanej vyčerpanosti.

 

 

Ak sa pozriem na to, kto by sa chcel počas bolesti hýbať, asi prevažná väčšina z nás nie. Pozor, práve toto vedie k strate kondície. Stagnácia pohybu v dnešnej dobe je neprípustná. Pohyb sa stáva pre človeka čoraz väčšou potrebou. Každodenný pohyb, ako súčasť nášho dňa, je nesmierne dôležitý už len preto, aby sme mohli naďalej aktívne sedieť.

 

2. Čo nám spôsobuje dlhodobé sedenie bez kompenzácie pohybom?

 

    

 

Kam to až môže viesť?

  • Spomalenie metabolizmu a trávenia
  • Ochabovanie svalstva
  • Zníženie pohyblivosti, rednutie kostí (osteopénia, osteoporóza)
  • Zhoršenie funkcie srdca a pľúc
  • Pokles psychickej a fyzickej kondície
  • Priberanie – obezita
  • Disharmónia – depresia

 

3. Čo dokáže kompenzovať dlhodobé sedenie

Akákoľvek pohybová aktivita pomáha znižovať negatívne vplyvy sedenia. Avšak táto aktivita by mala nabrať podobu pravidelnosti. Adekvátna pohybová aktivita dokáže zvrátiť našu vitalitu.

 

 

4. Akú pohybovú aktivitu si správne vybrať?

Celý výber pohybovej aktivity závisí od stavu organizmu a ako sa práve kondične cítime. Pozitívny účinok na organizmus má aktivita, ktorá je príjemná a pravidelná, ktorá nám nespôsobuje negatívne pocity.

 

Pohyb by mal byť zameraný na budovanie kondície a rovnako na budovanie svalovej hmoty, povrchového a hlbokého svalstva.

 

 

Fyzická aktivita je teda jedna z najjednoduchších foriem, ktorá:

 

  • dokáže minimalizovať chyby negatívnych následkov našej životosprávy
  • vie eliminovať nebezpečenstvo z dlhodobého posedávania
  • sa dá realizovať kdekoľvek a kedykoľvek.

 

Preto si na záver dovolím povedať a povzbudiť vás, že existuje návod ako začať a ako aktívne budovať svoj vitálny život. No zatiaľ neexistuje žiadna náhrada cvičenia v podobe tabletky. Jednoducho sa treba začať správne, aktívne a pravidelne hýbať.

 

Mojím cieľom je smerovať ľudí, ktorí majú prevažne sedavé zamestnanie s vysokým psychickým zaťažením k myšlienke, ako pozitívne pristupovať k životospráve a vnímaniu vlastného tela. A tak si skvalitniť život. Vitality manažment máme každý vo vlastných rukách a môžeme nadobudnúť odborné informácie a naučiť sa správnemu smerovaniu svojho napredovania v budovaní vlastného zdravia. Nikdy nie je neskoro začať...

 

Barbora Koštialová

3vitality expert

COMM-PASS, s.r.o.