Ranná produktivita – 5 vecí, ktoré posunú naše ráno na iný level

Ráno je pre mnohých ľudí najobľúbenejšia časť dňa. Platí to najmä pre tých, ktorí majú svoju rannú rutinu. Môžu sa na ňu totiž tešiť každý večer. Práve týchto pár minút rozhoduje o tom, ako sa náš život posunie ďalej.

„Povedz mi, čo robíš prvú hodinu svojho dňa a ja ti poviem kde budeš o 5 rokov.“ Moderný pračlovek Marián Černý

 

1. Meditácia

Vizualizácia, predstava celého dňa, rozmýšľanie o cieľoch. Nastavenie našej mysle na celodenný cieľ, výzvu, ktorú chcem zdolať. Pomôže nám to ostať mentálne pripravení na celý deň. Pretože vieme, čo v ten deň ideme urobiť. Čo je naša priorita. Znie to ľahko, no zároveň náročne. Preto je skvelé začať krátkym ranným dýchacím cvičením. Nádych, s výdychom. Zavrieť oči a tri minúty sa sústrediť na vlastný nádych a výdych. Variácií je mnoho. Základ je len jeden. Začať.

 

2. Káva, čaj, povzbudivý nápoj

Niekto si ráno bez kávy nevie predstaviť. Je to svojim spôsobom droga. Obsahuje kofeín,  alkaloid zo semien kávovníka (Coffea). Nachádza sa však aj v iných rastlinách. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu. Najlepšie povzbudenie prichádza pri dávkach od 30 do 200 mg kofeínu.

Určite je žiaduce vstrebávať ho z prírodných zdrojov. Patrí tu aj čaj, čokoláda, či niektoré byliny ako maté. Kofeín zintenzívňuje stimulačné hormóny adrenalín a noradrenalín. Takisto napomáha uvoľňovať voľné mastné kyseliny. Naše telo potom lepšie čerpá z tukových zásob a využíva náhradný glykogén.

Z čajov je zrána skvelý čierny, zelený a kráľ čajov matcha. Matcha totiž obsahuje L-Teanín. To je látka, ktorá napomáha našej pamäti a koncentrácii. Navodzuje čulý, ale stále harmonický stav mysle. Ten je vhodný na učenie alebo meditáciu.

 

3. Beh

Preferujete trikrát do týždňa mentálny oddych od nabitého pracovného programu v podobe pol hodinového behu, napríklad pri hudbe alebo vašich obľúbených audio knihách, či podcastoch? Prečo nie hneď ráno, 20 minútový klus okolo vlastného bloku. Behanie má pozitívny vplyv na funkciu mozgu, pracovnú pamäť, starnutie mozgu, rozmýšľanie a sústredenie pri práci. Takisto vám pomôže v učení, štúdiu jazykov, riešení problémov. IQ vám však asi nezvýši.

Behanie je jedným z najpopulárnejších a najjednoduchších cvikov alebo typov tréningov vôbec. Ak vykonávané s mierou a optimálnom tempe, behanie je vhodné napríklad pre prevenciu obezity, cukrovky typu 2, srdcovo-cievnych ochorení, vysokého krvného tlaku, infarktu a mnohých ďalších.

 

4. Strečing

Z fyziologického hľadiska je strečing veľmi dôležitý. Najmä pre tých z nás, ktorí majú tendenciu byť poskracovaní a stuhnutí. Predstavte si, že svalové vlákna sú každé ráno mierne prilepené o seba. Keď ich jednoduchým rozhýbaním „neodlepíme“ od seba, nič sa nestane. Čo sa ale môže stať, keď tak neurobíme, týždeň či mesiac? Postupne nám začne tuhnúť krk či spodný chrbát. Našťastie existuje jednoduché riešenie. Elementárne krúženie rúk, krúženie panvou či vyloženie päty na gauč a strečing zadných stehenných či lýtkových svalov prekrví naše telo a naštartuje našu kostru.

 

5. Kniha

Pred robotou odborná literatúra, motivačné knihy, knihy o produktivite. Beletriu, životopisy a detektívky si nechajte na večer. Keď má mozog vypnúť a nerozmýšľať tak intenzívne, ako ráno. Jediný spôsob, ako môže človek zvýšiť svoju hodnotu pre druhých, šéfa, firmu je neustále sa rozvíjať. Vzdelávať sa. Postupnými krokmi. Preto aj 15-20 minút čítania rannej knihy udrží našu myseľ sústredenú na jeden cieľ. Naše podvedomie si ho „zafixuje“ a bude o ňom rozmýšľať nasledujúce hodiny dňa.

Aké ráno ste dnes mali vy?

 

Viktor Štefaňák

www.akobytfit.sk