Copy
HRcomm newsletter - August 2018
View this email in your browser
SLOVO NA ÚVOD

Milí priatelia HRcomm,

takto pred rokom som mala tu veľkú česť a potešenie privítať v Bratislave Nadyu Zhexembayeva na 2. ročníku HRcomm Masterclass Summit-e, kde so svojim povestným šarmom hovorila o príchode 4. industriálnej revolúcie, globalizácii, nerovnosti príjmov, environmentálnych hrozbách, koexistencii už pomaly 5 generácií na pracovnom trhu, aj o tzv. VUCA svete – ktorý je “volatile, uncertain, complex a ambiguous”. Výsledkom čoho je fakt, že kolotoč zmien nielen že pokračuje, ale nekonečne zrýchľuje až tak, že priemerný medzičas nevyhnutnej zmeny pre firmu je okolo 3,5 roka.

Priznám sa, že tento masterclassový studený novembrový deň mi priniesol ešte viac otázok ako odpovedí. Ako sa dá tento trend uchopiť tak, aby priniesol osoh nielen firme, ale aj ich zamestnancom? Vyskúšala som sama na svoje koži tento Nadyin koncept v praxi a aj s jej pomocou som sa pokúsila vytvoriť pre skupinu 120 manažérov z našej spoločnosti, ktorí boli z viac než 12 krajín strednej a východnej Európy, workshop zameraný na vytvárenie malých inovácií… aj keď správne by som mala povedať reinventions, ale skúste to preložiť do slovenčiny :-). Výsledkom nebolo len 453 nápadov, ktorým sa intenzívne venujeme, ale hlavne zrod novej inovačnej kultúry, myšlienkový reštart, nabudenie pocitu spolupatričnosti a chcenie urobiť niečo navyše.

Táto téma rezonuje v súčasnosti v hlavách toľkých vrcholových manažérov, že sme sa v HRcomm rozhodli venovať jej celú konferenciu, ktorú už tradične organizujeme s TREND-om. Budeme sa spolu snažiť inšpirovať, ako zostať IN, v kurze meniaceho sa prostredia, veď aj počas života prebiehame zmenami a prispôsobujeme svoje nastavenie prebiehajúcim udalostiam, ktoré náš život ovplyvňujú. Akým spôsobom čo najlepšie využiť re-inovácie v kontexte osobnosti, ľudských zdrojov, či biznisu?

Vzdelanie ako systém je bezpochyby jednou z najdôležitejších spoločenských hodnôt, liaheň budúcich talentov a mal by teda byť riadený efektívne, transparentne a garantovať rovný prístup všetkým jednotlivcom. To čo sa dnes zdá byť na Slovensku utópiou v zahraničí funguje. Ako by sme mohli systém vzdelania inovovať tak, aby sme čo najlepšie využili skúsenosti zo zahraničia?

Čo znamená slovo inovácia alebo re-inovácia, pre úspešných lídrov? Čo sú procesy, ktorými úspešne prešli? Čo je kľúčom k úspechu? Ako sa čo najlepšie adaptovať na zmenu? Ako presadiť inovatívnu myšlienku a nadchnúť pre spoločný cieľ svojich spolupracovníkov?

Teším sa na spoločné diskusie s kolegami, rešpektovanými manažérmi, a priateľmi. V tomto turbulentnom období sú okrem rodiny práve priatelia pre nás tou pomyselnou kotvou v živote, sú rodinou, ktorú si vyberáme sami.

Nedávno z môjho života odišiel vzácny človek, ktorý dokázal vyskladať z neznámych ľudí a zamestnancov rodinu, ktorý mnohým z nás v biznis komunite na Slovensku a aj v Čechách dodával odvahu a sebadôveru pustiť sa do vecí, o ktorých by sme si ani my sami nemysleli, že ich zvládneme a bol vlastne pre mňa takým re-invention guru. Evička, už Ťa neuvidíme, ale vieme, že si stále tu... s nami. 

  

Tatiana Orglerová                
prezidentka HRcomm             

SAVE THE DATE
TREND konferencia „HR manažment 2018“
ART OF INNOVATION: WHERE BUSINESS AND INNOVATION MEET HR

2. - 3. október 2018 │ Bratislava, Hotel DoubleTree by Hilton


Nezabudnite si poznačiť do kalendára termín jedného z TOP podujatí v rámci HR komunity, ktorú organizujeme v spolupráci s TREND-om. Tento rok sme sa rozhodli preskúmať pozadie úspešných inovácií. V dobe ekonomických turbulencií a rýchleho vývoja nových technológií musia spoločnosti neustále prichádzať s novými riešeniami. Pojem inovácie prenikol hlboko do myslenia zamestnancov. Kde sa nachádza bod kedy business a inovácie pretínajú oblasť ľudských zdrojov? Ako sa musia oddelenia prispôsobovať aktuálnym zmenám a akým spôsobom je možné zo zmien profitovať?
Inovovať alebo stačí re-inovovať? Pozrieme sa aj na to, ako zostať v kurze meniaceho sa prostredia a akým spôsobom čo najlepšie využiť re-inovácie v kontexte osobnosti, ľudských zdrojov, či biznisu. A hlavne akým spôsobom získať nových ľudí, ktorí by zvládli inovatívny prístup a aj preto sa budeme venovať aj vzdelávaniu. Vzdelanie ako systém je bezpochyby jednou z najdôležitejších spoločenských hodnôt, liaheň budúcich talentov a mal by teda byť riadený efektívne, transparentne a garantovať rovný prístup všetkým jednotlivcom.
Krátky zostrih z minuloročnej TREND konferencie si môžete pozrieť TU.
Konferencia Česko-slovenský Chopok v Beskydech
8. - 9. november 2018 │ Veľké Karlovice, Česká republika


Rok 2018 je rokom osláv 100. výročia vzniku Česko-Slovenska. Práve z tohto dôvodu sa HRcomm rozhodlo prepojiť českú a slovenskú HR komunitu na jednom mieste a priniesť v programe to najlepšie z HR v rámci Čiech a Slovenska. Nenechajte si ujsť príležitosť stretnúť sa, inšpirovať sa a zdieľať skúsenosti. Viac informácií už čoskoro.
SYNERGIE A PARTNERSTVÁ
VZDELÁVACÍ PROGRAM "KOUČOVACIE ZRUČNOSTI PRE HR"
21. september - 7. december 2018  Bratislava

Už 3. beh vzdelávacieho programu pre HR pracovníkov, ktorého cieľom je poskytnúť HR manažérom kľúčové informácie o profesionálnom koučingu podľa štandardov ICF potrebné pre výber a spoluprácu s koučmi, ale aj pre ich vlastné pôsobenie. Trénovať využitie základných koučingových techník v zmysle základných kompetencií kouča podľa ICF pre prácu HR biznis partnerov a HR expertov. Spoznať viaceré metódy koučingu prostredníctvom techník trénovaných profesionálnymi koučmi. (Program nie je výcvik kouča).

Prihlásiť sa môžete do 17.08.2018Počet účastníkov je limitovaný na maximálne 10.  Viac >>
NOVÍ ČLENOVIA HRCOMM
Predstavujeme Vám nových členov, ktorí sa rozhodli vstúpiť medzi nás HRcomm-ákov a aktívne sa zapájať do HR komunity, networkovať, zdieľať best practices a svoje know-how s ostatnými HRistami.
 
Slovenské cukrovary, s.r.o.

Kontaktná osoba: Andrej KÖBÖL, Riaditeľ ľudských zdrojov a organizačného rozvoja

„Počas vyše 110-ročnej existencie zamestnávala spoločnosť Slovenské cukrovary viac než 20 tisíc zamestnancov. Patrí medzi podniky s najdlhšou tradíciou výroby na Slovensku, prežila dve svetové vojny aj dve celosvetové hospodárske krízy a naďalej sa úspešne rozvíja. Spoločnosť patrí medzi najväčšie slovenské potravinárske podniky a je členom medzinárodného potravinárskeho koncernu AGRANA. Spoločnosť Slovenské cukrovary v posledných rokoch svoje podnikanie diverzifikovala a okrem výroby cukru sa stala významným exportérom agrokomodít na Slovensku. Spoločnosť získala ocenenie HR Leading Organization za rok 2017 v sektore Výroba.“ Viac >>

Andrej KÖBÖL, Riaditeľ ľudských zdrojov a organizačného rozvoja

Prečo sme sa rozhodli stať súčasťou nás HRcomm-ákov?

„Chceli by sme si vymieňať skúsenosti s ostatnými kolegami z HR, pomáhať si, inšpirovať sa, sledovať trendy.“
VÝHODY ČLENSTVA V HRCOMM
Odborná literatúra za neodolateľnú cenu
 
Viete, že leto je nielen obdobím dovoleniek, ale aj výhodných nákupov? HRcomm a Wolters Kluwer pre Vás pripravili ponuku, ktorá sa tak ľahko neodmieta. Až do konca augusta 2018 si môžu členovia HRcomm objednať kvalitnú odbornú literatúru z vydavateľstva Wolters Kluwer až s 15% zľavou! Vyberte si z bohatej ponuky a využite najvýhodnejšie ceny v tomto roku!  Akcia platí do 31.08.2018. Viac>>
ČLÁNKY, BLOGY
Aktuálna situácia na pracovných trhoch v európskom priestore 2017

EXPRESS PEOPLE, s.r.o.
 
Publikácia prináša prehľad o situácii na pracovných trhoch európskych krajín, vrátane vývoja miery nezamestnanosti, minimálnej a priemernej mzdy za uplynulé obdobie. Viac >>
The International Compensation and Pay Transparency Study

Ako poďakovanie za vyplnenie dotazníka Vám dávame k dispozícii podrobnú správu o výsledkoch štúdií na Slovensku, ako aj globálnu študijnú správu.“ Viac >>
Ako ťažké je zamestnať cudzinca

Slovenskí zamestnávatelia majú problém s nedostatkom pracovnej sily a verejná pokladnica už čoskoro pocíti dopady starnutia. Toto sú dva základné dôvody, kvôli ktorým už nestojí otázka „či“ zamestnávať cudzincov, ale „ako“. Viac >>
Spolupráca s našimi akademikmi v zahraničí môže pomôcť ich návratu

Jedným zo súčasných problémov slovenského vysokého školstva je to, že mnoho slovenských vedcov a vysokoškolských (VŠ) učiteľov pôsobí v zahraničí a na Slovensko sa vracajú pracovať len sporadicky. Títo ľudia by mohli priniesť inovácie a prepojenie na medzinárodné akademické prostredie. Viac >>
REINVENTION 2018 Global Survey

Ak si nájdete pár minút pre vyplnenie dotazníka (odkaz TU) pre Nadya Zhexembayeva môžete sa tešiť na zaujímavé výsledky.
Change is not a punishment. It is the ultimate freedom to make a choice.
ENGAGEMENT je komplexná vec. Čo presne to ale znamená? Alebo v čom je téma ENGAGEMENTU tak špecifická a nepolapiteľná?

Martina Georgievova │  Senior Consultant and Trainer at Develor; Human Capital Consultant

Posledné roky je slovo „Engagement“ – alebo zamestnanecká angažovanosť skloňované na rôzne spôsoby a často sa dostáva do hľadáčika nie len HR, ale aj top manažérov, pretože úroveň zamestnaneckej spokojnosti a angažovanosti začínajú mávať vo svojich cieľoch. Firmy tieto prieskumy už dávno realizujú. Ale len málo firiem dokáže reálne v tomto smere niečo aktívne robiť a ešte menej je tých, ktoré majú v tejto téme pozitívny progres vďaka dobre premysleným a cieleným intervenciám. Viac >>
HRCOMM ODPORÚČA
Business Forum Kouzlo mezigenerační spolupráce a nový svět práce (People Management Forum)
11. september 2018 │ Brno, Česká republika

Zástupcovia úspešných spoločností budú zdieľať svoje skúsenosti s podporou a rozvojom spolupráce medzi rôznymi generáciami na pracovisku. V programe vystúpia zástupcovia významných spoločností ako sú Honeywell, LIKO-S, Foreigners, Moneta, GE Aviation a ďalší. Členovia HRcomm majú zvýhodnenú cenu. Viac >>
Workshop HR, leadership a generačný mix (HR Development Academy)
27. september 2018  Bratislava

Leadership je oslavovaný, ale náročný a neuchopiteľný. Niekto je a niekto nie je líder. A tí, ktorí nie sú a chcú byť, sa pýtajú na návody a rady. Avšak kto pozná recept na lídra? Teórie o generáciách (X, Y, Z, …) nie sú žiadnou novinkou posledných rokov, ale záležitosťou storočí. V dnešnej dobe sa skôr vďaka zmenám v spoločnostiach viac zviditeľnil rozdiel medzi mladšou generáciou a jej prejavmi a tou staršou, ktorá si “bráni” svoje dosiahnuté méty, a rovnako aj rozdiel medzi rôznymi typmi osobností naprieč generáciami. Členovia HRcomm majú 20% zľavu. Viac >>
e-learnmedia CAFÉ Business Stage (e-learnmedia)
10. október 2018  Bratislava

Vytvorili sme priestor pre našich stálych a zároveň úplne nových biznis partnerov, aby prišli ukázať, ako Vám vieme spoločne pomôcť, aby rozvoj a vzdelávanie Vašich zamestnancov neustále napredovali v súlade s Vašimi biznis cieľmi, a zároveň najnovšími poznatkami a svetovými trendmi. Podujatie je bez poplatku. Viac >>
Konference Světová laboratoř lídrů: HR v době R.U.R. (People Management Forum)
23. október 2018  Praha, Česká republika

Světová laboratoř lídrů: HR v době R.U.R. bude zameraná na robotizáciu a digitalizáciu a ich dopadom na rolu HR a zamestnancov v spoločnostiach. Členovia HRcomm majú zvýhodnenú cenu. Viac >>
Konferencia HRDA Rozvoj ľudských zdrojov 2018 (HR Development Academy)
28. - 29. november 2018  Bratislava

Na 9. ročníku konferencie HRDA sa riaditelia a manažéri podelia o svoje skúsenosti z roku 2018 a spoločne prediskutujú trendy nasledujúcej sezóny. Členovia HRcomm majú 20% zľavu z poplatku. Viac >>

www.hrcomm.sk
HRcomm - Združenie pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov
Kominárska 2 | 831 04  Bratislava
 
tel.:         +421 (0) 2 5564 2471
e-mail:    hrcomm@hrcomm.sk
web:       www.hrcomm.sk
               www.hrcomm-masterclass.eu              
Copyright © 2018 HRcomm, All rights reserved.