Copy
HRcomm newsletter - Marec 2017
View this email in your browser
SLOVO NA ÚVOD

Milí priatelia a kolegovia,

Mám doma prváčku. Každý večer zažívam malé „Déjà vu“ pri písaní domácich úloh. A každý večer zároveň zažívam takú malú šokovú terapiu v niekoľkých rovinách. Jednak v rovine „ČO“  sa dnes prváci učia (napríklad na prvouke sa učia o recyklovaní – to sme sa teda my v hlbokých 80. rokoch určite neučili), potom v rovine „AKO“ sa to učia – napríklad pri recyklovaní sa boli pozrieť na veľkej miestnej skládke odpadu - ale asi najväčším šokom pre mňa je „AKO ROZMÝŠĽAJÚ“ pri riešení úloh. Veľa googlujeme, veľa youtubujeme, veľa sa tak trochu hráme a veľa sa rozprávame o praktických aplikáciách naučeného.

Vzdelávanie je veľká spoločenská téma práve preto, že dnes učia takí ako ja (Husákove deti a starší) takých ako je moja dcéra – hravých, praktických, úplne prirodzene prepojených na technológie a ich vymoženosti. A neplatí to len na základných školách. Technológie sa vyvíjajú omnoho rýchlejšie ako sa ich vymoženostiam dokážu všetci vzdelávači – či už akademickí alebo korporátni – naučiť a aplikovať ich do vzdelávania v prospech študujúceho.

Ešte pred nedávnom by som Vám bol tvrdil, že do technologicko-elektronického vzdelávania je potrebné v korporáciách ísť hlavne z hľadiska nákladov – za relatívne malú investíciu viete vyškoliť relatívne veľké množstvo ľudí. Dnes to podľa mňa už vôbec neplatí. Dnes si myslím, že je potrebné hľadať spôsoby využitia technológií vo vzdelávaní preto, lebo nám rastie generácia, ktorá sa proste inak vzdelávať nebude vedieť a chcieť. A poznáte to, keď sa Vám do niečoho nechce, len málo si z toho čo vás niekto učí budete pamätať. Ako správne Husákove dieťa ma napadá paralela s ruským jazykom. Učil(i) sme sa ho roky a ruku na srdce, kto z nás si dnes trúfne povedať, že ním hovoríme?

Za 2 týždne na Chopku sa budeme zaoberať práve technológiami vo vzdelávaní. Ja – úplne bežný užívateľ technológií -  sa idem na Chopok učiť. A nechať sa prekvapiť – tým čo je dnes už možné. Predpokladám, že ma vo viacerých momentoch prichytíte v hľadisku pri tom ako s otvorenými ústami a krútiac hlavou budem sedieť v nemom úžase  a pozerať a čudovať sa nad tým, v dobe akých možností žijeme. Ak ma takto prichytíte, prosím NO PHOTO JJ

Teším sa na Vás 25. a 26. mája v hoteli Chopok v Demänovskej doline.

Váš Braňo

TOP KONFERENCIE HRCOMM

Nenechajte si ujsť našu 2. tradičnú chopkovú klasiku


HRcomm a e-learnmedia CAFÉ Vás pozývajú na konferenciu
"Digitálne technológie pre vzdelávanie a rozvoj“

25. – 26. máj 2017 | Demänovská dolina, Wellness Hotel Chopok


Na konferencii Vám predstavíme trendy a inšpirácie z oblasti elektronického vzdelávania a nových digitálnych technológií. Ako dokážu digitálne technológie ovplyvňovať vzdelávanie a rozvoj sa dozviete aj prostredníctvom prípadových štúdií, ktoré Vám predstavia spoločnosti Orange Slovensko, VÚB, Knauf Insulation, Google, MIRAKL (sieť lekární Dr.Max), Slovenská pošta, GMC Software Technology, Articulate, SCA Hygiene Products Slovakia a ďalšie. Na konferencii sa s Vami podelia o svoje konkrétne skúsenosti, ale aj o to, čo by teraz urobili inak, spíkri Svetozár Styk, Michal Bača a Viliam Hakala, Tatiana Orglerová a Peter Šulek, Martina Sokolíková, Peter Hnáth a Zdenka Slunská, Juraj Gabrhel, Jana Loučková, Kateřina Chvátalová, Nicola Appel a ďalší. Viac>>

Na konferenciu Vás osobne pozývajú gestori konferencie Braňo Vargic, prezident HRcomm a Juraj Gabrhel, Founder & CEO e-learnmedia (video TU).

HRcomm & e-learnmedia CAFE - Chopok Nr. 2: Digitálne technológie pre vzdelávanie a rozvoj

To, či majú firemné sociálne siete potenciál vo vzdelávaní a aké skúsenosti majú v spoločnosti Orange Slovensko, Vám prezradí Svetozár Styk (video TU).

HRcomm & e-learnmedia CAFE - Chopok Nr. 2: Digitálne technológie pre vzdelávanie a rozvoj

Aké skúsenosti majú v spoločnosti VÚB pri príprave webinárov, e-kurzov, ale aj ako efektívne využiť LMS na riadenie vzdelávania? Viac k tejto téme Vám prezradí Michal Bača vo videopozvánke (video TU)

Ďakujeme všetkým našim partnerom za spoluprácu a podporu pri príprave konferencie:

SAVE THE DATE

Máte už poznačený termín našich ďalších TOP podujatí?

TREND konferencia „Personálny manažment 2017“
HR 2020: Trh práce 4.0. Technológie. Inovačná kultúra

3. – 4. október 2017 | Bratislava, Hotel DoubleTree by Hilton

 

               

V priebehu najbližšieho desaťročia bude na Slovensku naďalej klesať počet 30-ročných a narastať počet 50-nikov. Odborníci hovoria, že do roku 2030 polovica dnešných pracovných pozícií nebude existovať. Spoločnosti tlačia na inovácie, ako ale zabezpečiť aby sa do firmy dostali “inovačné typy”? Máme začať zamestnávať pravo-hemisferické profily (kreatívcov) aj na ľavo-hemisferické pracovné pozície? Aké sú merateľné elementy firemnej kultúry? Dajú sa orientovať na podporu inovácií a akú rolu v ich budovaní a podpore zohráva HR? A nemá sa najskôr HR samo inovovať?

Otázok, ktoré by mali trápiť dnešných lídrov organizácií o blízkej budúcnosti práce a pracovnej sily je mnoho. Spoločne s našimi spíkrami sa pokúsime na konferencii  hľadať na niektoré z nich odpovede. Na konferencii vystúpi mimoriadne rôznorodá a multikulturálno-multigeneračná skupina spíkrov aj preto, lebo práca HR je čím ďalej tým intenzívnejšie multidisciplinárna. Čakajú Vás opäť dva dni odborných prednášok, networkingu a výmeny skúseností.  Viac>>

HRCOMM MASTERCLASS SUMMIT

2. ročník HRcomm masterclass summit 2017

9. november 2017 | Bratislava, Radisson Blu Carlton Hotel

Po minuloročnom úspešnom spustení nového formátu HRcomm Masterclass Summit Vám opäť prinesieme ďalšieho inšpiratívneho zahraničného spíkra, ktorého meno Vám predstavíme už čoskoro.

Krátke video Vám priblíži, ako to vyzeralo na prvom ročníku masterclassu s jedným z najvyhľadávanejších európskych spíkrov v oblasti Leadershipu, EMMANUELOM GOBILLOTOM.

Sledujte nás na sociálnej sieti Facebook a LinkedIn a už čoskoro Vám predstavíme viac...

ČO NOVÉ V REGIÓNOCH

Nový vedúci Bratislavského regionálneho klubu HRcomm:

Michal BAČA
Head of Training & Development, Všeobecná úverová banka, a.s. 

Michal, prečo si sa rozhodol viesť Bratislavský regionálny klub?
„V rámci aktivít HRcomm chcem podporiť budovanie kvalitnej HR komunity vo svojom okolí, chcem pomáhať vytvárať vzťahy, spoluprácu a výmenu skúseností medzi HR kolegami z rôznych spoločností a sektorov. Som presvedčený, že v rámci našej každodennej práce máme veľa inšpirácií aj frustrácií a stojí za to tieto skúsenosti zdieľať a spoločne ich pretaviť do nových nápadov a aktivít. Verím, že môžem byť svojimi skúsenosťami nápomocný.“

Prezraď nám trochu viac o sebe pre tých, ktorí Ťa nepoznajú...
"Svoju kariéru som začínal na HR v spoločnosti Orange ako psychológ, HR špecialista a vedúci Tímu vzdelávanie a rozvoj a interná komunikácia. S bankovníctvom som sa zoznámil v Slovenskej sporiteľni, kde som pôsobil od roku 2007 do roku 2010 ako vedúci Oddelenia vzdelávanie a rozvoj, kde som sa čiastočne venoval aj HR partneringu. Od roku 2011 vediem vo VÚB banke Oddelenia vzdelávanie a rozvoj, kde zodpovedám za vzdelávanie, rozvoj a koučing ústredia, retailovej a firemnej pobočkovej siete a tiež dcérskych spoločností. Od roku 2016 popri práci vo VÚB aktívne vykonávam pozíciu člena akreditačnej komisie pre Triple-E štandard pod hlavičkou EBTN (Brusel)."

V spolupráci s vedúcimi regionálnych klubov pre Vás pripravujeme:

Západoslovenský regionálny klub - Staré v novom šate
8. jún 2017| Bratislava


Vedúca ZsRK: Zuzana Boorová, Slovnaft, a.s.

Na podujatí sa budeme venovať týmto otázkam: Je odmeňovanie nástroj na zlepšenie atraktivity zamestnávateľa? Aká je miera vplyvu odmeňovania na rozhodnutie odísť / zostať v spoločnosti? Odmeňovanie – liek alebo jed? Kľúčové pracovné pozície – máme ich platiť lepšie? Čo je atraktívne pre zamestnancov a naopak, čo už nie je atraktívne pre zamestnávateľa? Aké sú aktuálne trendy v odmeňovaní? Viac>>

Bratislavský regionálny klub - Multigeneračné rozdiely na pracovisku 
13. jún 2017| Bratislava


Vedúca BRK: Michal Bača, Všeobecná úverová banka, a.s.

Ako firemná kultúra odzrkadľuje rôzne očakávania rôznych generácií? Aký je  preferovaný spôsob  komunikácie rôznych generácií? Odchodom skúsených kolegov odchádza know – how, máte plán nástupníctva? Vážia si „mladí“ „starých“ a naopak? Ako sa zbaviť negatívnych predsudkov? Ako zladiť priority jednotlivých generácií – flexibilná pracovná doba, work life balance...? Viac>>

Stredoslovenský regionálny klub - Onboarding
22. jún 2017| Banská Bystrica


Vedúca SsRK: Marek Bobák, Stredoslovenská energetika – Distribúcia, a.s. 

Na workshope budeme diskutovať aj o týchto témach: Ako znížiť fluktuáciu zamestnancov počas 1. roka zamestnaneckého pomeru? Ako komunikovať s novými zamestnancami? Onboarding začína už pred nástupom... Ako efektívne využiť technológie - gamifikácia, onboarding portál...? Viac>>

HRCOMM & CHOPOK NR.1: TO NAJLEPŠIE ZO SLOVENSKEJ HR KOMUNITY

V dňoch 23. a 24. marca sme spolu so 180 účastníkmi strávili dva nezabudnuteľné dni na našej prvej chopkovej klasike Praktické skúsenosti v riadení ľudských zdrojov, na ktorej sme sa venovali téme EMPLOYER BRANDING.

Ako milú spomienku máme pre Vás pripravené krátke video pod názvom „HRcomm & Chopok Nr. 1: To najlepšie zo slovenskej HR komunity“. Veríme, že tento krátky zostrih je pre Vás silným lákadlom a odpoveďou, prečo sa prihlásiť na našu 2. chopkovú konferenciu v máji, ktorú pre Vás pripravujeme s našim odborným partnerom e-learnmedia CAFÉ. Konferenciu si môžete pripomenúť aj prostredníctvom fotografií, dostupných na web stránke www.hrcomm.sk/personalisti, v časti Galéria. Viac fotografií aj z večerného networkingu nájdete na našom HRcomm profile na Facebooku.

SYNERGIE A PARTNERSTVÁ

POZNÁME NAJLEPŠIE SVETOVÉ EMPLOYER BRANDING VIDEÁ

Golden Clip Awards 2017, ocenenie pre najlepšie svetové video prezentujúce firmu ako zamestnávateľskú značku, pozná svojich víťazov. Najlepšie práce ocenili 27.4.2017 na podujatí World Employer Branding Day v Budapešti a HRcomm ako partner nemohol pri tom chýbať. Viac>>

Predstavujeme Vám tri víťazné videá, víťazom gratulujeme :) Viac  informácií o víťazných videách, ako aj ďalšie  z TOP 20 najlepších videí nájdete TU:

1. miesto získala spoločnosť Heineken z Holandska za video Go Places

2. miesto si odnieslo Ministerstvo obrany Holandska

3. miesto získala spoločnosť GE z Austrálie za ich video Childlike imagination

NOVÍ ČLENOVIA HRCOMM

Predstavujeme Vám nových členov, ktorí sa rozhodli vstúpiť medzi nás HRcomm-ákov a aktívne sa zapájať do HR komunity, networkovať, zdieľať best practices a svoje know-how s ostatnými HRistami.

MVA Slovakia s.r.o.

Kontaktná osoba: Martina VYSKOČOVÁ

„Pomáhame firmám, ktoré chcú zvýšiť svoju hodnotu prostredníctvom ich ľudského potenciálu. Vašich kolegov vyškolíme, zdiagnostikujeme alebo im nájdeme nových členov tímu tak, aby dosahovali vytýčené ciele. Sme stabilná slovenská spoločnosť s medzinárodnými skúsenosťami. Máme vlastné školiace priestory a tím skúsených lektorov s manažérskou praxou.“ Viac>>

Martina VYSKOČOVÁ

Prečo sme sa rozhodli stať sa súčasťou HRcomm?

„S mnohými členmi komunity HRcomm sme v kontakte roky a HRcomm je výbornou platformou na posunutie existujúcich vzťahov na ďalšiu úroveň, a taktiež na nadviazanie nových vzťahov. Je to najväčšie združenie svojho druhu na Slovensku s prínosnými aktivitami a sme nesmierne radi, že budeme môcť aj my zdieľať skúsenosti, sledovať trendy, dozvedieť sa viac o problémoch, ktorým v dnešnej dobe HR profesionáli čelia a byť nápomocní.“

Achieve, s.r.o.

Kontaktná osoba: Kamila BIRNSTEINOVÁ

„Zameriavame sa na oblasť riadenia a rozvoja ľudských zdrojov vo firmách. Identifikujeme potenciál a talenty pomocou diagnostických nástrojov ako sú Facet5 a Talent Dynamics. Vytvárame a realizujeme na mieru šité rozvojové programy pre jednotlivcov ako aj celé tímy. Navrhujeme a implementujeme inovatívne riešenia a postupy pre zlepšovanie výkonu a dosahovanie stanovených cieľov.“ Viac>>

Kamila BIRNSTEINOVÁ

Prečo sme sa rozhodli stať sa súčasťou HRcomm?

„Byť súčasťou HR komunity je veľmi dôležité z pohľadu networkingu, zdieľania nových poznatkov, učeniu sa novým trendom a spoločnými silami takto prispievať k rozvoju firiem a tým aj celej spoločnosti. “

 

PODPORA HR STARTUPOV

Aj v roku 2017 podporujeme HR startupy, ktoré prinášajú pre HR nové unikátne prístupy a riešenia. Predstavujeme Vám nové startupy, ktoré sa rozhodli zapojiť do našej podpory:

FeedbackKarma

FeedbackKarma ja online nástroj na pravidelné prijímanie a poskytovanie pracovného feedbacku. Zlepšuje výkony a spoluprácu zamestnancov ako aj výsledky celej firmy. Viac>>

Zoznam všetkých startupov, ktoré podporujeme nájdete na web stránke www.hrcomm.sk/hrstartupy

ČLÁNKY, BLOGY

8 video inšpirácií pre Vaše ďalšie Employer branding video

Andrej Winter, Founder & CEO, JobAngels.co, s.r.o.

„V tomto článku však skúsim vybrať pár prístupov k employer branding videu, ktorý je vždy niečím typický a mohol by pre Vás poslúžiť ako inšpirácia na natočenie ďalšieho videa.“  Viac>>

 

Na druhej strane barikády

Martin Detvaj

„Výber zamestnancov je HR proces, ktorý sa kvôli zmenám na pracovnom trhu stáva čoraz náročnejším. Náročnejším nie z roka na rok, ale často z mesiaca na mesiac. Preto okrem employer brandingu, systému odmeňovania a firemnej kultúry je kľúčovým faktorom úspešnosti aj proces samotného výberového procesu a komunikácia s kandidátmi na voľné pracovné pozície.“ Viac>>

 

HRCOMM ODPORÚČA

Seminár „Marian Jelínek – Cesta k víťazstvu: Strach ako energia“ – MVA Academy

17. máj 2017 | Bratislava

Možno to znie neuveriteľne, ale strach je priateľ víťazov. Vrcholoví športovci a manažéri vedia, ako využiť strach vo svoj prospech. Tento seminár Vám ukáže, ako podobné techniky môžete využívať aj vy. Na seminári sa zoznámite s možnosťami využitia strachu ako pozitívneho hnacieho motora, spoznáte konkrétne praktické techniky práce so strachom a objavíte zákulisie psychologickej prípravy vrcholových športovcov.  Členovia HRcomm majú 10% zľavu. Viac>>

Interaktívny seminár „Jan Mühlfeit – Pozitívny leadership“ – VSE Holding a.s.

19. máj 2017 | Košice

Jan Mühlfeit je jedným z najuznávanejších lídrov európskeho formátu. Seminár Vám umožní pochopiť, aké sú Vaše silné stránky a talenty, pochopiť riadenie výkonnosti a silné stránky, vypracovať plán osobného rozvoja, praktikovať koučovanie na tému plánu osobného rozvoja, pochopiť individuálne silné stránky tímu, pochopiť kolektívne silné stránky tímu,... Viac>>

Workshop „Jan Hanuš - Prísť, viesť, zvíťaziť – alebo ako viesť ľudí smerom, ktorým chceme?“ - MentorsClub

23. máj 2017 | Bratislava

Jan Hanuš, generálny manažér Emco a bývalý riaditeľ kultovej značky Kostelecké uzeniny sa podelí s Vami o vlastné skúsenosti z veľkých spoločností, ktoré Vám pomôžu úspešne viesť ľudí a efektívne riešiť problémy vo firme. Ako expert na krízový manažment Vám poradí, ako riadiť ľudí v čase krízy, ako premeniť čísla a vybudovať úspešnú firmu. Členovia HRcomm majú 10% zľavu. Viac>>

Konferencia „HR Know How - Férovosť - cesta k prospěrite“ – People Management Forum

24. máj 2017 | Praha, Česká republika

Konferencia sa zameria na efektívnu prácu s ľuďmi. V súčasnej dobe sa väčšina firiem sústredí na hon na talenty. Často sa pritom zabúda, že podľa výskumov má na následok firmy výber talentov iba 20% vplyv. Zvyšných 80% je na firemnej kultúre, spôsobe, ako dokáže z ľudí dostať do najlepšie. Členovia HRcomm zvýhodnená cena. Viac>>

Otvorený tréning „Linked In pre profesionálov“ – MVA Academy

29. máj 2017 | Bratislava

Na tréningu si priamo na počítači vytvoríte/vylepšíte profil firmy aj Váš osobný profil, naučíte sa, ako vyhľadávať kanditátov a tvoriť si databázu, dozviete sa, ako automatizovať vyhľadávanie a kopec ďalších užitočných informácií. Členovia HRcomm majú 10% zľavu. Viac>>

Workshop „Employer Branding Workshop - DNA značky a inzerát“ – BrandBakers, s.r.o.

29. – 30. máj 2017 | Bratislava

Dokáže získavať do vašej firmy správnych ľudí, zapaľovať ich a nestrácať? Na workshope sa dozviete ako na to. Po dvoch dňoch budete odchádzať s definovanými DNA značky ako zamestnávateľa vašej spoločnosti a so znalosťami postupu, ako napísať atraktívny náborový inzerát. Členovia HRcomm majú 10% zľavu. Viac>>

Konferencia „SOFTIP HR DAY 2017“ – SOFTIP, a.s.

7. jún 2017 | Bratislava

Na konferencii sa budeme venovať skutočnému HR životu v slovenských firmách. Nechceme sa venovať teórii, ale praktickým skúsenostiam a riešeniam. Samozrejme významne sa chceme dotknúť oblasti digitalizácie v HR procesoch a vyvolať otvorenú diskusiu aj na aktuálne témy v oblasti riadenia ľudských zdrojov. Členovia HRcomm majú zvýhodnený poplatok. Viac>>

Konferencia „HRLeaders“ – Maxman Consultants, s.r.o.

15. jún 2017 | Bratislava

Spíkri tohtoročnej konferencie poskytnú množstvo rôznorodých pohľadov na zlepšovanie - či už cez Agile prístup v HR a "emergent learning" techniky, zjednodušovanie performance managementu a identifikáciu "high potential leaders", vytváranie slobodného priestoru v práci, podporu princípov Managementu 3.0, implementáciu Mindfulness do biznisu, alebo riadenie nielen HR projektov prostredníctvom "Dragon dreaming" prítupu... Viac>>

Otvorený kurz „HORSEKOUČING - cesta za učením a  porozumením“ – People elements, s.r.o.

23. jún 2017 | Bratislava

Vyskúšajte benefity individuálneho rozvoja sprevádzaného koňmi. V konskom partnerovi nájdete výkonného kouča, ktorý má skúsenosti, zachováva mlčanlivosť, je dôveryhodný a schopný Vám poskytnúť okamžitú a jasnú spätnú väzbu, vďaka ktorej budete vidieť Vaše správanie a jeho vplyv na ostatných. Viac>>


www.hrcomm.sk
HRcomm - Združenie pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov
Kominárska 2 | 831 04  Bratislava
 
tel.:         +421 (0) 2 5564 2471
e-mail:    hrcomm@hrcomm.sk
web:       www.hrcomm.sk
               www.hrcomm-masterclass.eu              
Copyright © 2017 HRcomm - Združenie pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov, All rights reserved.