Obhliadnutie za konferenciu Chopok Nr.1 / 2022

Poobhliadnime sa v krátkosti očami Mirky Rychtárechovej za našou prvou tohtoročnou chopkovou konferenciou, ktorá sa tento krát viedla v téme Diverzity a Inklúzie v krásnom prostredí Demänovskej doliny.

 

Prečo Diverzita a inklúzia?

Diverzita a inklúzia nie je len vznešená téma, ktorá patrí do vyspelej spoločnosti. Je to i kľúč k tomu, ako udržať spokojných zamestnancov, či prilákať nových. Veď čo môže byť viac pre

nás všetkých, ak sa v práci cítime byť sami sebou bez obáv z odsudzovania, kde sa rozvíja náš individuálny potenciál?

 

Čo pre mňa osobne diverzita a inklúzia znamená?  
Vzhľadom k situácii na trhu práce, záujem firiem o zatraktívnenie zamestnávateľskej značky narastá. No nie je to iba o atraktívnom kariérnom portáli a ešte lepších zamestnaneckých benefitoch. Je to o skutočnom záujme o človeka, o jeho individuálnych potrebách, ako aj o jeho jedinečnosti, ktorou môže prispieť k lepším rozhodnutiam a výsledkom. To všetko môže diverzita a inklúzia do pracovného prostredia priniesť. V neposlednom rade môže prilákať nové talenty, otvoriť dvere mladým ľuďom, ktorých tak ťažko získavame do našich tímov. A verte, že pre mladých je táto téma samozrejmosťou a očakávajú od zamestnávateľov podstatne viac ako len kávu v kuchynke zdarma. :)


Ako som už spomínala v mojom príhovore s mojimi kolegami Jarom Grygarom a Ľudkou Guerin sme namiešali zaujímavý „cocktail“ rozmanitých speakrov. A o čom sme s nimi diskutovali?  
Ivana Vagaská nás previedla Diverzitou pod povrchom a zdôraznila, že to nie je iba “bonboniéra”, z ktorej si môžeme vyberať, kto sa nám páči a kto nie. Lucia Pašková v krásnom projekte Výpomoc so srdcom poukázala na to, ako zapájať ľudí so zdravotným znevýhodnením do pracovného života, Oľga Pietruchová nám predstavila nástroj, pomocou ktorého si vieme zmerať náš firemný Index Diverzity. Troch „mušketierov“ v podobe CEOs - Martina Kuruca, Michala Majora a Juraja Jurčíka vyspovedala Ľudka s cieľom zistiť pohľad Bussines Leadrov, či je diverzita a inklúzia iba povinnou jazdou veľkých korporátnych firiem alebo skutočnou agendou leadership tímov. Richard Hargaš priniesol skvelú energiu a poukázal, ako scitlivovať tému prijatia LGBTQ komunity. Marián Ligda nás na úvod druhého dňa prebudil a ukázal jeho životný príbeh, v ktorom sa skrývali silné emócie a víťazstvo nad nepriazňou osudu. Andrej Vršanský vniesol prepojenie duševného zdravia pri tvorbe psychologicky bezpečného pracovného prostredia, v ktorom je rozmanitosť vítaná, Ivana Halpert otvorila tému Žien v IT ako fenomén dnešnej doby a na záver Roman Bojko otvoril veľmi citlivú tému domáceho násilia, pri ktorej nám viacerým dochádzali slová.


Veľká vďaka všetkým, ktorí nám vyjadrili spätnú väzbu, zanechali odkaz, povzbudenie ako aj odporúčanie do budúcich chopkových ročníkov. 

 

Mirka Rychtárechová

členka predstavenstva HRcomm