Paradajky šetria čas

"Nedávno, keď som sa pripravovala na kurz efektivity pre môjho klienta, spýtal sa ma kolega, či som tam dala aj pomodoro. Vedela som, že to má niečo s paradajkami, ale keďže som práve nevarila špagety, jeho otázka ma zaskočila. Okamžite zahrievam google a po pár riadkoch v tom mám úplne jasno. Pomodoro je technika na zefektívnenie práce, ktorá je tak prekvapujúco jednoduchá a logická, že proste musí fungovať.

 

Ide o systém práce, pri ktorom si svoj čas delíte na 25 minútové intervaly tzv. pomodoro. Počas pomodoro sa zameriavate na robenie jednej konkrétnej úlohy. Nenecháte sa ničím vyrušiť, nedvíhate telefóny, nekontrolujete mail. Po každom pomodoro si doprajete 5 minútovú prestávku, po každých 4 pomodoro si urobíte 30 minútovú prestávku. Počas prestávok by ste mali zmeniť polohu, ísť si uvariť kávu, zabehať po schodoch, proste robiť niečo úplne iné, ideálne spojené s fyzickou aktivitou. Ide o to načerpať energiu na ďalších nepretržitých 25 minút.

 

Skvelé na tejto metóde je, že okrem toho, že skutočne viac stihnete, zlepšíte sa aj v odhadovaní času a podporíte svoju pevnú vôľu. Sú situácie, kedy je pomodoro na nás krátke - keď máte stretnutie, intenzívny kreatívny záchvat alebo deň na cestách. No je veľa situácii, kedy vám nádherne poslúži. Najlepšie táto technika funguje, keď potrebujete v kancelárii dokončiť nejakú prácu, napísať článok, pripraviť ponuku, či odovzdať seminárku.

 

Mnoho informácii a užitočných formulárov je verejných a voľne stiahnuteľných zdarma na oficiálnej stránke www.pomodorotechnique.com. Skúste tomu venovať aspoň 1 pomodoro. Vďaka tejto technike som bezbolestne napísala tento blog a trvalo mi to len 4 pomodoro." 

 

     Ivona Hodasová

     Inovative Element, People Elements, spol. s r.o.