Prečo učiť ľudí vo firme zdravo žiť a pracovať?

Mať zdravých a spokojných zamestnancov, je snom každého zamestnávateľa. Len si to predstavte... ráno prídete do práce a vidíte všetkých kolegov sústredených na svoju prácu, nikto nezíva, nikto nestoná od bolesti a máte pocit, že ak by ste im pridali nečakane úlohu navyše, zvládli by ju s prehľadom na jednotku. 
Aktívne sa podieľať na zdraví ľudí vo firme, učiť a motivovať všetkých k zdravému životnému štýlu, prináša so sebou viacero výhod:

 

Keď sú zamestnanci zdraví, tak podávajú najlepší výkon.
Sami ste možno zažili také dni, kedy ste sa nad niečím trápili. Či už to boli konflikty na pracovisku, problémy a hádky v rodine, nepriaznivá finančná situácia alebo obavy o zdravotný stav, nedokázali ste sa plne sústrediť na svoju prácu. A toto sa môže stať každému z nás - z 8 hodinového pracovného času, reálne odrobíme možno polovicu. 
Ak sa niekto necíti fit, nedokáže podať očakávaný výkon. Akékoľvek ochorenie, ktoré sa prejavuje bolesťami, únavou a zhoršenou koncentráciou, je problémom. Pokiaľ však človek vie, ako sa o svoje zdravie čo najlepšie postarať a aj vďaka zamestnávateľovi má možnosti svoje ťažkosti prekonať, napríklad formou konzultácií s odborníkmi, dokáže opäť naplno pracovať.

 

Akékoľvek ďalšie investície do zdravia zamestnancov sú efektívnejšie.
Zdravím zamestnancov sa zaoberá čoraz viac firiem a mnohé poskytujú zaujímavé zdravotné benefity. Často však nastáva problém, že predplatené vstupy do športovísk a rekreačných zariadení ľudia vôbec nevyužívajú, zabúdajú na raňajky a pitný režim alebo neocenia poukaz na nákup vitamínov. A dôvod? Nevedia prečo, nevidia výhody, nemajú informácie.
Začať všetkých učiť, čo je zdravie a čo všetko by preň mali urobiť, sa odzrkadlí v efektívnejšom využívaní zdravotných benefitov. Zamestnanci už budú vedieť prečo, budú vidieť výhody, lebo budú mať dostatok informácií. Poskytnúť informácie je najjednoduchším riešením a ľudia tak začnú sami niečo pre zdravie robiť a budú chcieť také benefity, ktoré naozaj ocenia a využijú.

 

Podieľame sa na tom, v akom stave je zdravie našich zamestnancov.
Pracovné prostredie a podmienky, v ktorých denne vykonávajú svoju prácu, majú z krátkodobého, ale častejšie hlavne z dlhodobého hľadiska vplyv na ich zdravotný stav. Nie je ničím výnimočným, že sa prejavia bolesti chrbta vplyvom nesprávneho sedenia, zhoršenie zraku pri každodennej práci pri počítači, bolesti kĺbov kvôli permanentnému a stereotypnému zaťaženiu konkrétnych častí tela alebo napríklad dýchacie ťažkosti pri práci v prašnom prostredí. 
Naučiť ľudí prevencii a aktívnemu prístupu k zdravému životu aj na pracovisku, je tak priam až povinnosť, ktorú nemôžeme prehliadať.  

 

Kľúčových zamestnancov potrebujeme mať fit čo najdlhšie.
Vek odchodu do dôchodku sa nekompromisne predlžuje. Novonarodených detí ubúda každým rokom viac a viac a demografický vývoj naznačuje, že populácia starne. Zamestnanci už u nás nebudú pracovať len do 50 alebo 60 rokov. Hranica sa posúva ďalej a otázka starostlivosti o zdravie zamestnancov získava na dôležitosti oveľa viac. 
Mať kľúčového zamestnanca s niekoľkoročnými skúsenosťami, potrebnými kompetenciami, ktorý dokáže odviesť kvalitnú prácu, prispievať k napredovaniu podniku a byť zároveň mentorom pre kolegov, je na nezaplatenie. Ak ho naučíme udržiavať sa v dobrej kondícii a starať sa o svoje zdravie, tak vzájomná spokojnosť bude zaručená.

 

Osobný úspech v otázkach zdravia sa premietne do úspechov v práci.
Keď sa nám darí, cítime radosť a povyšujeme všedný deň na celkom výnimočný a všetko do čoho sa pustíme sa nám zrazu robí oveľa jednoduchšie. Platí to, aj pokiaľ ide o zdravie. 
Predstavte si, že kolega príde jedného dňa do práce celý vytešený, lebo konečne má v norme zdravotné výsledky. Konečne sa aj vďaka vám naučil, ako sa správne strať o zdravie. Opadli všetky obavy a má chuť a energiu púšťať sa do nových projektov a dokončiť všetko nedokončené. Jeho úspechy v práci zrazu ani nebudete stíhať počítať. 

 

Získavame spokojných zamestnancov, ktorých to proste baví.
Spoločné učenie sa k zdravému životnému štýlu podporuje súdržnosť a fungovanie celého pracovného tímu a prispieva k budovaniu zdravej firmy. Kolegovia vidia jeden na druhom radosť a spokojnosť – necítia bolesti, tešia sa z úbytku kilogramov a z toho, že sa konečne odhodlali a zabehli svojich prvých 5 kilometrov, či dokážu zvládať stres oveľa jednoduchšie. Keď to dokázal jeden, dokáže to aj druhý a dokážu to všetci.
Stávajú sa z nich spokojní zamestnanci, ktorí radi chodia do práce, lebo vedia, že tu sa naučili ako zdravo žiť aj pracovať. A vďaka tomu ich to proste stále baví.

 

Andrej Blanárik

konateľ spoločnosti Zdravie.sk, s.r.o.