Copy
HRcomm Newsletter - Október 2018
View this email in your browser
SLOVO NA ÚVOD

Milí priatelia HRcomm,

horúce leto sa zmenilo na chladnejšiu jeseň, pre kanceláriu HRcomm však bola a je tohtoročná jeseň stále horúca. Jeden krásny septembrový podvečer sme si spoločne pripomenuli fantastické jubileum HRcomm - prvé štvrťstoročie našej existencie! WAW, preblesklo mi tak hlavou, čo všetko sa za tie roky zmenilo! Zrazu som na jednom mieste videla prítomnosť, minulosť aj budúcnosť. Bola som veľmi prekvapená skutočnou človečinou, ktorá presiakla do všetkých kútov Petržalskej klubovne. Pripomenulo mi to rozprávku o Valibukovi, keď prichádzali draci domov a už z diaľky kričali: „Fúj, mamo, ČLOVEČINA smrdí!“. Ktohovie, kam až tú našu ČLOVEČINU bolo cítiť...? A počuť? 

No a zrazu prišiel október a znova sa ukázali hodnoty HRcomm naplno na TREND konferencii HR Manažment 2018. Pre mňa bolo úžasné absorbovať nové poznatky aj sa osobne stretnúť, či rozprávať so spíkrami a účastníkmi. Skvelý mix zaujímavých ľudí na jednom mieste. Každopádne moja prvá „trenďácka“ konferencia bola úžasná rovnako, ako všetko, čo človek prežíva po prvýkrát. A verím, že nie som jediná, kto si už navždy bude pamätať pravidlo No. 5 (už sa ho len naučiť používať v praxi) a ako mám správne odpovedať na otázku: „Ako sa máš?“ No predsa: UNBELIEVABLE.

Počas posledných mesiacov som tiež strávila veľa času na sociálnych sieťach a určite to poznáte, každú chvíľu na Vás vyskakujú motivačné slogany s krásnymi fotografiami vychádzajúceho slnka, vesmíru, letiacich vtákov či morských vĺn v pozadí. A občas mávam pocit, že cez tieto slogany a obrázky viem nájsť odpoveď na to, čo ma momentálne trápi. Prednedávnom som si napríklad prečítala článok, ktorý ma tiež zaujal sloganom a fotografiou. Písalo sa v ňom o tom, že nie je dobré  byť premotivovaný, pretože to vedie len k frustrácii z následného nezdaru, pretože postaviť si príliš vysoký cieľ sa nemusí vyplatiť. Avšak s týmto ja nesúhlasím!!! A o to viac ma článok presvedčil o tom, že pre mňa je prekonávanie prekážok jednoducho vtedy dobré, keď je na dennom poriadku!

A teraz, keď píšem tieto slová, pred nami stojí ďalšia obrovská výzva – prvý Česko–slovenský Chopok v Beskydech!  A okrem toho, že sa na Vás všetkých veľmi teším v Beskydech, verím, že spoločne nájdeme na česko-slovenskom Chopku i veľa inšpirácií aj inovácií. Toto a všeličo iné pre nás pripravil team HRcomm vo forme špeciálnej a jedinečnej konferencie, ktorá prepojí český a slovenský svet HR. V dňoch 8. – 9. novembra 2018 sa naladíme na spoločnú česko-slovenskú vlnovú dĺžku, aby sme zdieľali skúsenosti navzájom! 

Už len posledná otázka. Budete pri tom?

Veľmi sa na Vás teším!
                                                                                                                                                                                                              

Katarína Švejnová                
project manager HRcomm             

SAVE THE DATE
KONFERENCIA ČESKO-SLOVENSKÝ CHOPOK V BESKYDECH
8. - 9. november 2018 │ Velké Karlovice, Česká republika


Tento rok sme sa rozhodli, aj na podnet mnohých našich „chopkových“ hostí z Čiech, vykročiť západným smerom a ukotviť „tretí Chopok” v Beskydech. Mediálnym partnerom „ČESKO - SLOVENSKÉHO CHOPKU V BESKYDECH“ sa stala naša sesterská česká organizácia People Management Forum. V dňoch 8. a 9. novembra sa v nádhernom prostredí Velkých Karlovic a jedinečného hotela Grandhotel Tatra**** budeme spolu rozprávať na témy, ktoré spájajú manažérov z oboch štátov. 
Už teraz sa môžete tešiť na Vladimíra VAŇA│CentralNic, Tomáša PEŤOVSKÉHO│Uber, Štěpána BARTYZALA │Český trh práce, Zdenka KAUFMANNA│Amrop Dr. Kaufmann & Partner Inc, Jána DEBNÁRA│Aon Hewitt, Martina WALDERA│Hilti ČR, Evu VENCOVSKÚ │Fresenius Kabi a iných.
Kapacita sa rýchlo napĺňa, preto neváhajte a prihláste sa už dnes! Viac >>
VALNÉ ZHROMAŽDENIE ČLENOV HRCOMM
24. RVZ ČLENOV HRcomm
22. november 2018
  Bratislava

v mene Tatiany Orglerovej, prezidentky HRcomm, si Vás dovoľujeme pozvať na 24. riadne Valné zhromaždenie členov HRcomm, ktoré sa bude konať dňa 22. novembra 2018 (štvrtok) od 13:00 do 17:00 hod. v Bratislave, v priestoroch spoločnosti Dopravoprojekt, na Kominárskej 2. Viac >>
SYNERGIE A PARTNERSTVÁ
WORLD EMPLOYER BRANDING DAY 2019
15. - 17. máj 2019  Lisabon, Portugalsko

HRcomm je opäť partnerom najväčšieho Employer branding eventu World Employer Branding Day 2019. Príďte do Lisabonu diskutovať s tými najlepšími odborníkmi na Employer branding. Budete mať možnosť sa stretnúť s viac ako 500 odborníkmi z viac ako 40 krajín sveta!
Získajte zľavu 100 EUR z poplatku s použitím promo kódu „HRCOMM“.  Viac >>
NOVÍ ČLENOVIA HRCOMM
Predstavujeme Vám nových členov, ktorí sa rozhodli vstúpiť medzi nás HRcomm-ákov a aktívne sa zapájať do HR komunity, networkovať, zdieľať best practices a svoje know-how s ostatnými HRistami.
 
Lifework s.r.o.

Ľuba URBÍNOVÁ, Executive Manager

Lifework sa špecializuje na služby Outplacement. Našim klientom poskytujeme poradenstvo pri prepúšťaní zamestnancov z organizačných dôvodov s cieľom budovania pozitívneho obrazu spoločnosti na trhu a starostlivosti o ich odchádzajúcich kolegov.
Poskytujeme služby Executive Outplacement a Skupinový Outplacement. Pracujeme s odchádzajúcimi zamestnancami v rámci workshopov a individuálnych konzultácií tak, aby sme im predstavili možnosti aktuálneho pracovného trhu, pomohli im profesionálne nastaviť svoje marketingové nástroje tak, aby pre nich pracovali efektívne a pripraviť sa na vlastnú prezentáciu na interview, aby sme im pomohli zvýšili ich  šance uspieť na pracovnom trhu. Viac >>

Ľuba URBÍNOVÁ, Executive Manager

Prečo sme sa rozhodli stať súčasťou nás HRcomm-ákov?

Realizácia Outplacement služieb je vždy spojená so spoluprácou s oddelením ľudských zdrojov. HRcomm vnímame ako platformu, ktorá nám umožní dozvedieť sa aktuálne potreby HR manažérov a skvalitniť tak naše služby a prispôsobiť ich na mieru klientov.
Balanced HR s.r.o.

Martin STRAKA, Managing Partner, Balanced HR / cvman, cvmango.com 

Spoločnosť Balanced HR je predovšetkým tím „stále“ mladých zapálených profesionálov (25), ktorí našli svoje miesto v recruitingu a consultingu. Napriek tomu, že našou nosnou činnosťou je najmä recruitment, headhunting a Executive Search, nestrácame sa ani v oblastiach ako sú napríklad prieskumy a analýzy firemnej klímy, prieskumy odmeňovania, projekcie a predikcie v oblasti vývoja mzdových nákladov, a iné; naopak, čoraz viac spoločností sa na nás aj v tomto smere s dôverou obracia. Výraznou mierou sa podieľame na podpore zahraničných investícií, kde zastrešujeme úlohu HR partnera pre mnohé novovznikajúce spoločnosti na našom trhu. Každý takýto projekt je pre nás dôvodom na „malú“ oslavu :). Neustále inovujeme, zlepšujeme; s cieľom byť bližšie našim zákazníkom, kandidátom a vytvárame väzby. Konkurenciu vnímame častokrát aj ako partnera pre náš biznis a intenzívne budujeme ad-hoc, ale najmä dlhodobé vzťahy. Viac >>

Martin STRAKA, Managing Partner, Balanced HR / cvman, cvmango.com

Prečo sme sa rozhodli stať súčasťou nás HRcomm-ákov?

„Rozhodnutie pre členstvo v HRcomm-e v nás postupne dozrievalo ostatné dva roky, keďže sme sa zúčastňovali na veľmi inšpiratívnych podujatiach. Považujeme ľudí v tejto komunite za trendsetterov v našej branži, nielen na Slovensku ale aj s presahom na zahraničné organizácie na podobných platformách. HRcomm je nielen diskusným fórom, ale i miestom stretávania sa inšpiratívnych ľudí, zdieľania najlepších praktík, skúseností a úspešne zrealizovaných projektov, naprieč rôznymi oblasťami, v ktorých ako špecialisti profesionálne vo svojich firmách pôsobíme. Združenie prináša do diskusie aktuálne témy a je tak lákavým prísť na Slovensko i pre zahraničné osobnosti. Pre nás, ako spoločnosť, ktorá si zakladá na neustálej inovácii, zlepšovaní a posúvaní sa vpred, je dôležité byť aktívnou súčasťou modernej organizácie, kde môžeme získať spätnú väzbu na našu prácu ako i podnety k ďalšiemu smerovaniu, čo sa už naraz na tomto fóre stalo, a každá účasť na podujatí HRcommu je tak pre nás neoceniteľnou skúsenosťou. A samozrejme nemenej významným motívom sú ľudia, ktorí túto „značku“ reprezentujú.“

VÝHODY ČLENSTVA V HRCOMM
Vyskúšajte HR ASPI PROFI do 31.12.2018 BEZPLATNE!

V HR ASPI nájdete všetky predpisy, súdne rozhodnutia a autorsky spracované komentáre, monografie, vzory, preloženú legislatívu a množstvo ďalších informácií, ktoré vám uľahčia vašu prácu a pomôžu sa zorientovať v legislatíve. Stačí ak vyplníte formulár na stránke https://www.wolterskluwer.sk/sk/aspi-14dni-zdarma a do políčka Poznámka napíšete HRCOMM, a získate bezplatný prístup HR ASPI PROFIdo 31.12.2018. Zároveň získate službu Monitoring legislatívneho procesu (pravidelné upozornenia mailom na pripravované zmeny predpisov). Viac >> 
 
ČLÁNKY, BLOGY
Profesijný rozvoj učiteľov a učiteliek

Tlačová správa │ Iniciatíva To dá rozum 

Na celkové skvalitňovanie vzdelávacieho systému má zásadný vplyv aj kontinuálny profesijný rozvoj učiteľov a učiteliek. U nás sa však v porovnaní s ostatnými krajinami OECD vzdelávajú podstatne menej. Viac >>
Minimálna mzda ako nástroj politického marketingu

Radovan Ďurana │  INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz

Minimálna mzda tentokrát nevzrastie rekordne, ale opäť jej výška prekoná rast priemernej mzdy. Minimálna hrubá mzda v roku 2019 by mala dosiahnuť 48% priemernej mzdy. INESS Inštitút ekonomických a spoločenských analýz v spolupráci s litovským inštitútom LFMI vydal štúdiu s názvom Regulácia minimálnej mzdy. Je to zložité (štúdia vyšla anglicky s názvom Minimum wage regulation. It´s complicated). Viac >>
Univerzity sa nemusia prispôsobovať firmám

Lucas van Wees │ EAPM, Prezident Európskej asociácie pre riadenie ľudí 

Zamestnávatelia na Slovensku kritizujú slabé vedomosti absolventov univerzít. Sú vraj odtrhnuté od reality a nereflektujú potreby ekonomiky. Mali by sa vysoké školy prispôsobiť potrebe miestnych podnikov?
Je to otázka, o ktorej sa diskutuje aj v iných krajinách. S výnimkou práva či medicíny existuje množstvo programov, v ktorých vysoké školy vzdelávajú študentov na akademickej úrovni, a nie pre konkrétne odborné pracoviská. Napriek tomu mnohí z týchto študentov uspejú v širokej škále profesií vďaka na škole získaným akademickým vedomostiam a zručnostiam a zamestnávatelia si ich cenia. Takí sociológovia sa napríklad môžu stať profesionálmi v oblasti ľudských zdrojov či konzultantmi.  Viac >>
Viac mäkkých zručností a čoraz menej požiadaviek na odborné znalosti. Nároky zamestnávateľov sa za 5 rokov zmenili

Tlačová správa │ Profesia 

Podiel pracovných ponúk, ktoré vyžadujú hard skills, teda odborné znalosti a zručnosti, sa výrazne znížil. Nahradzujú ich požiadavky na mäkké zručnosti ako logické myslenie, prezentačné zručnosti, či práca v tíme.  Viac >>
HRCOMM ODPORÚČA
Konference Světová laboratoř lídrů: HR v době R.U.R. (People Management Forum)
23. október 2018  Praha, Česká republika

Světová laboratoř lídrů: HR v době R.U.R. bude zameraná na robotizáciu a digitalizáciu a ich dopadom na rolu HR a zamestnancov v spoločnostiach. Členovia HRcomm majú zvýhodnenú cenu. Viac >>
Nováčik na riadiacom poste (MVA Academy)
6. - 7. november 2018 │ Bratislava

Tréning je určený pre pre vedúcich zamestnancov naprieč odvetiami. Obsahom školenia budú informácie o štýloch vedenia, motivácii zamestnancov, kontrole, delegovaní atď.Členovia HRcomm majú 10% zľavu z poplatku.Viac >>
E-Learning Bootcamp: Prague (e-learnmedia)
15. november 2018 │ Praha, Česká republika

Náš partner spoločnosť e-learnmedia je spoluorganizátorom výnimočného podujatia: E-Learning Bootcamp v Prahe, ktoré bude osobne viesť autor známeho Rapid E-learning Blogu-u - TOM KUHLMANN. Prostredníctvom tohto podujatia získajú účastníci nápady, tipy a triky ako tvoriť e-learningové kurzy a tak posunúť digitálne vzdelávanie na vyššiu úroveň Viac >>
Konferencia HRDA Rozvoj ľudských zdrojov 2018 (HR Development Academy)
28. - 29. november 2018 

Na 9. ročníku konferencie HRDA sa riaditelia a manažéri podelia o svoje skúsenosti z roku 2018 a spoločne prediskutujú trendy nasledujúcej sezóny. Členovia HRcomm majú 20% zľavu z poplatku. Viac >>

www.hrcomm.sk
HRcomm - Združenie pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov
Kominárska 2 | 831 04  Bratislava
 
tel.:         +421 (0) 2 5564 2471
e-mail:    hrcomm@hrcomm.sk
web:       www.hrcomm.sk
               www.hrcomm-masterclass.eu              
Copyright © 2018 HRcomm, All rights reserved.