Ako eliminovať prejavy stresu cvičením

Cvičením proti STRESU?

Áno. Cvičenie nechápeme iba ako naťahovanie svalov a rozhýbavanie kĺbov, ale pôsobí i na svalový tonus a to tak, že ak znížime svalový tonus (svalové napätie), tak znížime napätie v psychike.
Strečing = natiahnutie = zníženie svalového napätia = dobrý pocit po cvičení = pokoj.


Čo nám vhodné cvičenie môže priniesť?

Správnu funkcie chrbtice, zlepšenie ohybnosti, pružnosti celého tela, lepšie ovládania tela, zlepšenie psychiky – tá časť, ktorá sa vymyká rozumovej kontrole, tzv. „emočný mozog“. Stav psychiky, najmä podvedomia má mocný vplyv na činnosť imunitného systému.

 


Cvičenie pôsobí na psychiku?

Cvičenie = zmena tlakových pomerov v orgánoch = zmena cirkulačných pomerov = zmena rytmu činnosti, spätný vplyv na centrá mozgu riadiace vnútorné orgány = vplyv na podvedomie = vplyv na cirkuláciu, trávenie, ovplyvní svalovú činnosť, reakciu organizmu, krvný tlak, tonus ciev, dýchací systém a krvné plyny. 

Odpoveď: ÁNO cvičením pôsobíme na psychiku. Sústredené cvičenie nás dočasne zbavuje vnímania iných obsahov vedomia. Trénujeme tak odolnosť voči vonkajším rušivým vnemom.


Vedeli ste?

Ralph S. Paffenbanger, ktorému mimochodom v roku 1972 udelili cenu za športovú vedu, patril medzi neúnavných propagátorom pohybovej aktivity, vedecky vyvracal mýty, ktoré ľuďom umožnili argumentovať prečo sa nehýbať.

Vedeli ste – výskumy zistili, že cvičením aktivujeme gén pre nervový rastový hormón NGF, bielkovinu s menšou molekulou, ktorá sa podieľa  na vývine a udržiavaní nervových buniek.

 

MIERA ODOLNOSTI STRESU a ODHAD VEĽKOSTI STRESU

Prečo hovoríme o testovaní odolnosti a odhade veľkosti stresu? Lebo ticho drieme v každom z nás, priamo, či nepriamo sa v tele mení. 

K čomu ho prirovnať?
Stres možno prirovnať k neriadenej strele. Nikdy nevieme, čo ďalej spustí.


Prečo zlodej zdravia?

Dovolila som si stres nazvať zlodejom zdravia a to len preto, lebo je na počiatku každej disfunkcie organizmu. Je silným protihráčom imunity. Treba si uvedomiť, že stres samotný nie je škodlivý ani nebezpečný, je súčasťou každodenného náročného života, nedá sa mu vyhnúť. Naopak, treba sa naučiť so stresom žiť tak, aby sme dokázali ostať zdraví.

 


Čo vám prvé napadne pri pojme obeť stresu?

Úspešné, vyťažené manažérky, či obchodníci liečiaci sa na vysoký krvný tlak, naháňajúci sa za konkurencieschopnosťou, alebo študenti zaliati novými informáciami, ktorí sa chystajú na skúšku so žalúdkom plným vredov.... 
Nie ste na omyle, no úprimne, koľkým z vás pri tomto slovnom spojení napadol napríklad mladý pár, pripravujúci sa na svoj deň D, mamička, ktorá sa stará o novorodenca, či novopečený dôchodca, ktorý má zrazu množstvo času... Na zamyslenie. Však že? 


Má nepatrný stres negatívne účinky na organizmus?
Dávam do popredia, že aj každý jeden človek, ktorý sa musí vysporiadať s úplne novou situáciou – novým životným rytmom sa nepriamo vystavuje nebezpečnému vplyvu stresu na organizmus. A práve tu nastáva ten neriadený proces prílivu negatívnych účinkov stresu na organizmus človeka.

 


Barbora Koštialová

3vitality expert, COMM-PASS