Aké to bude, keď budem starý?

Pred pár týždňami som navštívil konferenciu zameranú na celoživotné vzdelávanie. Jedným z cieľov konferencie bolo robiť osvetu a podporiť seniorov v aktívnom živote. Dať im priestor a možnosti, aby sa cítili prínosní pre spoločnosť a komunitu. 


Na moje prekvapenie, bol som na konferencii najmladší, teda ak nepočítam hostesky a moderátorku. Väčšina účastníkov bola vo veku 55+. 


Atmosféra bola iná ako na väčšine konferencií, ktoré som dovtedy zažil. Ľudia sa bavili o iných témach, po schodoch chodili pomalšie, nemali v rukách smartphony a neboli stále nalepení očami na malých obrazovkách. Počas prestávok medzi  sebou aktívne komunikovali a napriek tomu, že bolo v priestore cítiť prijemnú atmosféru, ich pohľady boli iné... Keď vstávali zo stoličiek, išlo im to pomalšie, niektorým sa vstávalo naozaj náročne a museli si vzájomne pomáhať. Po schodoch išli pomaly a opatrne.  Niektorí si pomáhali paličkou, iných bolo treba chytiť za ruku, či podoprieť ich. Nebolo cítiť vzájomnú konkurenciu, nevraživosť, osočovanie, či súťaživosť. Naopak, ľudia si oveľa viacej rozumeli a mal som pocit, že ich niečo spája. Niečo silné a intenzívne. 

 


Bola to staroba. 

 

To ako budeme žiť  počas staroby, si predurčujeme dnešným štýlom života. Tak ako sa staráme o svoje telo, mozog a myseľ, tak sa nám bude žiť aj v starobe. Poprední svetoví neurovedci sa zhodujú, že na degeneráciu mozgu majú výrazný vplyv nasledovné faktory: 

 

  • zvyšujúci sa vek človeka
  • slabá aktivita mozgu a nedostatočné podnety
  • nedostatok pohybu 

 

Dobrá správa je, že aktívnym životom a zapájaním mozgu do riešenia náročných úloh podporujeme kvalitu nášho mozgu a tým priamo zlepšujeme jeho funkčnosť. Každá nová výzva nás posúva vpred a keďže tak aktívne rozvíjame svoj mozog, pripravujeme sa na lepšie a aktívnejšie fungovanie aj v starobe. 
 


Keď sme pred pár rokmi robili jeden z prvých benefičných workshopov o aplikácii projektového manažmentu pre študentov vysokých škôl a dali sme im otázku: „Kto z Vás sa zamýšľal nad tým, aké to bude keď skončíte školu a budete každý deň pracovať?“, tak z cca 200 študentov asi traja zdvihli ruku. 

 

Priznám sa, že podobný pocit som zažil aj na tejto konferencii, keď som si dal sám sebe otázku: „Aké to bude, keď budem starý?“

 

Či si to dnes uvedomujeme, alebo nie, fakt je, že: „NÁŠ MANAŽÉRSKY ŠTÝL OVPLYVŇUJE NAŠE ZDRAVIE“.

 

Prostredie v ktorom žijeme, nás formuje. MOZOG SA AKTÍVNE PRISPÔSOBUJE PROSTREDIU A MENÍ SVOJU ŠTRUKTÚRU. Tak vznikajú MOZOGOVÉ MAPY, ktorými sa v budúcnosti doslova podvedome riadime. 

 

Nasledovný obrázok ukazuje hlavné etapy nášho života. V ktorej etape sme dnes a ako je dobré sa pripraviť na tú nasledujúcu etapu života? 

 
 


OBČAS JE DOBRÉ ZASTAVIŤ SA A VYHODNOTIŤ NIE LEN FIREMNÉ KPI A PLNENIE FIREMNÝCH CIEĽOV, ALE AJ VLASTNÝ ŽIVOT. 

 

Vianočné chvíle sú ideálny čas...

 

Prajem vám veľa nových inšpirácií a dobrej nálady, a nie len počas Vianoc . 

 

Peter Minárik

Executive Partner

COMM-PASS s.r.o.