Nekonečné možnosti

Náš mozog má približne 100 miliárd mozgových buniek.

 

Keby bolo možné na každú jednu mozgovú bunku mrknúť okom, tak by nám to trvalo 1057 rokov.

 

Keď už máme takú úžasnú zásobu mozgových buniek, veľakrát sa sám seba pýtam, čo s nimi dokážeme vytvoriť. Často sa pozriem na svoj život a som ozaj prekvapený. Niekedy pozitívne a niekedy zas negatívne. Ja sa na veľa vecí pozerám dosť kriticky a možno práve preto je tých negatívnych prekvapení naozaj dosť. Pýtam sa sám seba – „Dokázal som s danými možnosťami v mojom živote urobiť maximum?“ Koľko energie, úsilia, ochoty a nadšenia som venoval do skutočného rozvoja? Alebo som mnohé situácie chcel len „prežiť“ a mať ich konečne za sebou? Stačí keď si len spomeniem na školu... Ten čas je nenávratne preč. Dnes vidím, že mnohé veci som sa mohol naučiť úplne inak a boli by mali na môj život oveľa významnejší vplyv.

 

Je leto – čas oddychu a konečne možnosť načerpať nové sily a inšpirácie. Sme pripravení tieto možnosti naozaj využiť? Čas, ktorý nevyužijeme sa už nevráti... Naše pocity nedokážeme oklamať, môžeme sa pokúsiť ich chvíľu ignorovať, ale umlčať ich nemáme šancu. To, že sa celý život rozvíjame už dávnejšie potvrdila aj veda. Ľudský mozog nepozná neutrálny stav – buď sa rozvíja alebo degraduje. Voľba je naša...

 

 

Aktívny rozvoj mozgu

Výskumy ukazujú, že svoj mozog aktívne a najintenzívnejšie rozvíjame v detstve a mladosti, kedy sa ešte venujeme škole – čiže sa vzdelávame. Môže to znieť akokoľvek zvláštne, najmä pri spomienke na školské časy. Nie každý ich máme spojené s tým najlepším, čo sa týka učenia... Výsledok pre náš mozog je jednoznačný – či nás to bavilo alebo nie, boli sme nútení sa učiť nové veci. A ako už vieme – učenie nových vecí podnecuje rozvoj mozgu, rast mozgových buniek a tvorbu nových neurónových spojení.

 

Po nástupe do práce sme väčšinou boli vystavení novým veciam a náročným úlohám, ktoré sa nám už dnes zdajú byť bežné. To je dôsledkom schopnosti mozgu sa učiť. Lenže po pár rokoch praxe už potreba nových vecí nie je taká ako na začiatku a my padáme do rutinného fungovania. Práca sa stáva zvykom, niekedy sme v nej takí dobrí, že ju môžeme robiť aj o polnoci... čo sa niekedy aj stáva... Má to však jedno negatívum. Náš mozog začína postupne degradovať.

 

 

Zabúdame na seba, zabúdame na blízkych...

Pozitívne emócie, učenie sa nových vecí a fyzický pohyb podporuje aktívny rozvoj a zdravie mozgu. Nájdime si v lete viac času na svojich blízkych, venujme im viac pozornosti, podporme ich – podporíme tým aj sami seba. V lete máme dostatok možností na aktívny pohyb, investujme trocha viac času a energie do nášho tela a ono nám to vráti mnohonásobne. A možno si vytvoríme zopár nových a užitočných návykov a budeme sa aktívnejšie hýbať aj po návrate do práce.

 

Bez učenia to nejde

Denne strácame až 85.000 mozgových buniek. Pokiaľ naším životom nenútime mozog, aby sa učil nové veci – zručnosti, schopnosti alebo čokoľvek, čo sme pred tým nevedeli, tak platíme príliš veľkú daň. Bilancia tvorby a odumierania mozgových buniek je v náš neprospech. Na účte síce dočasne pribúdajú financie, ale niečo nám ubúda... Pokiaľ nám náš produktívny život neprináša dostatok nových impulzov – dôvodov učiť sa nové veci, tak spúšťame nepríjemný proces degradácie nášho mozgu. Trik je v tom, že si tento proces neuvedomujeme.

 

Veľakrát nás zastaví až vyčerpanie, totálna únava alebo nejaká choroba. Nejako sme si zvykli, že je normálne vymeniť zdravie a pohodu v rodine za úspech v práci. Stres a podlomené zdravie sa stáva našou dennou realitou. Niekedy sme ochotní platiť za úspech až príliš veľkú cenu. Ale prečo? Naozaj to inak nejde?

 

Ničiteľ alebo tvorca?

Vedecké výskumy ukazujú, že veľmi negatívne pôsobia na stav mozgu nami považované bežné činnosti ako fajčenie, alkohol alebo toxíny v prostredí.

 

Životný štýl nám výrazne ubral pohyb a oddych, následkom čoho sa objavuje vysoký krvný tlak, duševná neaktivita a celkový nedostatok fyzickej aktivity. Nejaké 2 alebo 3 hodiny fitness do týždňa oproti 40 hodinám práce sú veľmi chabou kompenzáciou. Negatívne myšlienky, stres, slabé sociálne vzťahy a celkovo dnešný životný štýl sa jasne podpisujú na klesajúcom zdraví nášho mozgu. A nielen mozgu. Koľko krát sa nám stane, že nemáme počas týždňa ani tie 2 hodiny aktívneho pohybu?

 

Cukor, kalorické jedlá a celkom nesprávna strava postupne podkopávajú to zdravé, čo v nás ešte ostalo. Okrem iného cukor pôsobí na rovnaké mozgové centrá ako kokaín.

 

 

Kde zmizla naša vitalita?

Stávame sa závislými na umelo vytvorených „príjemných pocitoch“. Prestávame rozlišovať čo je prirodzené a čo je len umelý výtvor dnešnej spoločnosti. A to nie len pri potravinách – koľko prirodzeného jedla máme šancu v dnešnej dobe zjesť? Potom sa môžeme čudovať odkiaľ sa berú naše alergie, únava alebo skrytá agresivita. Nedoplácame na to len my svojím zdravím a kvalitou života, ale trpia aj naše vzťahy. Súkromné, rodinné a tiež aj tie profesionálne. Keď si to uvedomíme, tak s kolegami v práci trávime niekedy oveľa viac času ako so svojimi rodinami. Ako manažéri máme veľký vplyv na životy ľudí v našich tímoch. Keď náš vplyv bude pozitívny – budú nám vďační naši ľudia, bude si nás ceniť firma a nekonečnú radosť urobíme naším rodinám. A čo je najúžasnejšie – budeme šťastní aj my a o to predsa ide... urobme si šťastné leto smiley

 

Marián Minárik,

Executive Partner, COMM-PASS