Víťazka ocenenia HRTalent 2023 nám o sebe prezradila trochu viac ...
1. Ahoj Klára, myslím, že Ťa momentálne pozná väčšina z nás, ale napriek tomu, skús sa nám priblížiť pár vetami. 
 
Študovala som psychológiu na UK v Bratislave a už popri vysokej škole, som začala svoju HR cestu - v Poštovej banke, neskôr v IT spoločnosti CIklum (toho času CN Group) odkiaľ moje kroky viedli do Lidl-a a aktuálne pracujem v Orangei. V Orange zastávam pozíciu firemnej ombudsmanky a zároveň people partnerky. Každú moju voľnú chvíľu trávim na našej farme Tri Ruže Equiteam, ktorú sme si s priateľkami založili, a kde sa staráme o naše adoptované a zachránené koníky. 
 
2. Prezraď nám ako si sa dostala k práci na HR? Bolo jasné už od začiatku, že Tvoja cesta povedie na HR?
 
Jasné to nebolo, ale moje vzdelanie to tak trochu napovedalo. Počas prvých rokov štúdia to bola skôr klinická psychológia, konkrétne ma lákal obor onkopsychológie. Po absolvovaní stáži v nemocnici, ale taktiež na HR oddeleniach v rôznych spoločnostiach, som sa rozhodla, a to poviem veľmi otvorene, pre ľudsky menej náročnú cestu z týchto dvoch, a to bolo práve HR. 
 
3. Kto Ťa počas Tvojej HR dráhy najviac ovplyvnil?
 
V živote mám množstvo ľudí, ktorí ma formovali a mali na mňa veľký vplyv, počnúc od mojich rodičov až po vysokoškolských učiteľov na mojej alma mater. Ak sa však bavíme o HR, tak viem odpovedať veľmi jednoznačne, že prvým vzorom a mentorkou mi bola HR manažérka v spoločnosti Ciklum,  ktorá si ma vybrala do tímu ešte počas vysokej školy, ako HR admin support. No videla vo mne viac a prakticky hneď po nástupe ma nechala venovať sa IT recruitmentu, neskôr aj eventom a z časti aj HR marketingu. Práve tu, a práve vďaka nej som tam kde som. Byť tak ľudská, láskavá a zároveň kompetentná ako je ona, je pre mňa zosobnenie toho najlepšieho HRistu.  Nakoniec som v tejto spoločnosti narástla od parttime študentky až po HR generalistku. 
Som vďačná, že aj v Orangei som obklopená skvelými ľuďmi, a tým nemyslím len moju manažérku a našu riaditeľku HR, ktorým za množstvo skúseností a vedomostí vďačím, ale  myslím celý môj tím, ktorý dokáže robiť zázraky na počkanie a podporiť v sebenáročnejšej chvíli. 
 
4. Čo ťa najviac baví/napĺňa na Tvojej práci?
 
Blízky kontakt s ľudmi, zmysluplné rozhovory, možnosť meniť veci k lepšiemu, vytvárať nové vzťahy. Ak dokážem niekomu uľahčiť život, pomôcť nájsť riešenie v ťažko riešiteľných situáciách, vtedy cítim, že moja práca má zmysel, čo je pre mňa absolútne najdôležitejšie. 
 
 
5. Na čo, čo sa Ti doposiaľ podarilo v Tvojom pracovnom živote, si najviac hrdá?
 
Som rada, že som začala zbierať  pracovné skúsenosti pomerne skoro. Popri strednej škole som pracovala s koňmi a v obchode za pokladňou. Popri vysokej škole som pracovala ako čašníčka a popri tom som mala aj prvé part time práce v  HR. Každá jedna z týchto skúseností, ma posunula tam, kde som teraz. Kto nikdy nepracoval v službách, neveril by, koľko sa pri takejto práci dá naučiť o ľuďoch a neskôr v HR zúročiť. :o)
Následne, keď som dostala prvú full time pracovnú príležitosť, pochopila som, že musím mať otvorené oči a pozerať sa okolo seba a robiť to, čo je v tej chvili potrebné, zďaleka nie len to, čo hovorí moja pracovná zmluva. Nikdy som nemala problém s akoukoľvek prácou, ako recruiter som pokojne navarila kandidátom kávičku, ako generalista som neraz šla kúpiť chýbajúci toaletný papier alebo nakúpila a prichystala 50tim kolegom desiatu na dlhú pracovnú cestu, bez toho, že by ma niekto o to žiadal. Jednoducho som to robila, lebo to v tej chvíli bolo potrebné.  A tak sa snažím fungovať do dnešnej doby, mať zapnutý radar práve na tie potrebné veci, ktoré treba robiť. Viac ako na konkretne úspechy som hrdá na tento prístup k práci, pretože vidím, že má veľkú hodnotu.
 
6. Aké boli Tvoje pocity, keď si zistila, že Ťa chce Tvoja nariadená nominovať do súťaže HRTalent? 
 
Pravdupovediac zmiešané. Na jednej strane ma to v kútiku duše veľmi tešilo, no na tej druhej som neverila, že by som mohla uspieť, vzhľadom na to, že vo svojom okolí evidujem množstvo mladých HR ľudí s úžasnými  nápadmi a výsledkami, ktorých považujem za omnoho talentovanejších, ako som ja. Verila som však svojej manažérke, že vie, prečo ma prihlásila. :o)
 
7. Prezradíš nám niečo o projektoch, do ktorých si bola zapojená alebo o nápadoch, ktoré si iniciovala a na ich základe Ťa nominovali do súťaže HRTalent?
 
Najväčším projektom minulého roka bola personálna transformácia, ktorou si Orange prešiel. Spoločnosť, ktorá je na trhu viac ako 25 rokov, sa musí adaptovať na trh a jeho požiadavky, aby zostala stále úspešnou. Každý HR-ista, ktorý si prešiel transformáciou firmy o viac ako 1000 zamestnancoch, si vie predstaviť, čo to znamená. Rok intenzívnej práce na prípravách, exekúcii a riešení dopadov vykonaných zmien. Úprimne hodnotím, že to bol najťažší projekt, na akom som za svoju HR kariéru pracovala. 
Z ostatných projektov len v krátkosti spomeniem, vybudovanie benefitného systému na zelenej lúke, množstvo zorganizovaných HR akcií, zavedenie systému psychologickej podpory zamestnancov a mnoho iných menších projektov v oblasti diverzity, inklúzie a duševného zdravia.
 
8. Čo si si pomyslela, keď si počula svoje meno pri vyhlasovaní víťaza ocenenia HRTalent? Čo pre Teba znamená toto víťazstvo?
 
Bola som veľmi dojatá. Všetci finalisti boli skvelí talentovaní ľudia a porote vôbec tento výber nezávidím. Víťazstvo pre mňa znamená obrovské ocenenie mojej snahy, ktorú do práce vkladám. 
 
9. Si mladá talentovaná, určite máš predstavu, ako by sa mala uberať tvoja pracovná budúcnosť?
 
Možno vás to prekvapí, no vôbec nemám. Svoj život nemám nalinajkovaný, ani som nikdy nemala. Snažím sa riadiť pocitovo, čo platí v mojom živote a aj kariére. Ďalšie kariérne kroky nemám vôbec naplánované, verím, že keď bude vhodný čas posunúť sa, udeje sa to prirodzene, tak ako to bolo v mojej kariére doteraz. :o) 
 
10. Ako už všetci vieme, si zanietená mladá HRistka, ale povedz, čo ťa najviac napĺňa, keď zavrieš počítač a nemusíš riešiť prácu? 
 
Som členkou OZ a zároveň ako som spomínala, mám s priateľkami farmu, ktorú si postupne revitalizujeme a staráme sa na nej o kone (mimo iné aj staré či adoptované). Teraz, keď ich už k životu nepotrebujeme, im aspoň troškou vraciame to, čo sme si od nich ako komunita zobrali. Na farme funguje aj jazdecký klub, kde neučíme ľudí zďaleka len jazdiť, učíme ich láske a úcte ku koňom a k prírode.
Po novom organizujeme aj teambuildingy facilitované koňmi, ktoré sú skutočne očiotvárajúcim a jedinečným zážitkom pre zúčastnených.
 
11. Je niečo, čo by si rada odkázala kolegom z HR komunity, ktorý začínajú svoju kariéru?
 
Majte pokoru a zároveň záujem, využívajte možnosti učiť sa, neplatené stáže, part time joby v rôznych oblastiach HR. To, čo stihnete ešte pred ukončením štúdia, robí veľký rozdiel v začiatkoch kariéry. Nebojte sa práce, aj takej, ktorá s vaším smerovaním zdanlivo nemá vela spoločného, každá skúsenosť vás niečo naučí.